Co vědět o nedostatku vitamínu A

Vitamin A je důležitá živina, která hraje roli v mnoha klíčových tělesných funkcích. K nedostatku může dojít, když člověk nedostane dostatek vitamínu A na pokrytí potřeb jejich těla a může vést k znepokojujícím příznakům.

Dietní příjem je pro většinu lidí nejjednodušší způsob, jak získat dostatek vitamínu A. V některých případech mohou lékaři doporučit doplňky nebo jiné formy vitamínu A, aby pomohli doplnit velmi nízké obchody.

Pokračujte ve čtení a dozvíte se o příčinách a příznacích nedostatku vitamínu A, proč je vitamín A důležitý a některé potraviny, které jsou bohaté na vitamín A.

Příznaky nedostatku

Příznaky nedostatku vitamínu A se mohou lišit v závažnosti a někteří lidé mohou mít vážnější příznaky než jiní. Níže jsou uvedeny některé možné příznaky, které lidé mohou zažít:

problémy související s vizí

Podle American Academy of Offtalmology , problémy se vitaminem jsou běžné u osob s vitaminem Nedostatek.

Oči mohou zpočátku velmi suché, což může poškodit rohovku a sítnici.

Noční slepota se může také objevit v důsledku nedostatku vitamínu A. To způsobí, že osoba nebude schopna vidět nebo mít potíže s viděním při slabém světle, což nakonec vede k úplné slepotě v noci.

Světová zdravotnická organizace (WHO) poznamenává, že noční slepota je jedním z prvních příznaků nedostatku vitamínu A.

V těžkých případech se oko stále vyschne a tkáně se mohou v rohovce hromadit. To může zase vést k tomu, že se rohovka stane mlhavým, rozvíjejícím se lézím a zničením.

Časté infekce

vitamin A hraje klíčovou roli v imunitní funkci. Osoba s nedostatkem vitamínu A může dojít k častějším infekcím, protože tyto infekce nemohou tak snadno bojovat.

Problémy s pokožkou

Někteří lidé s nedostatkem vitamínu A si mohou všimnout problémů s jejich pokožkou, jako je suchost, svědění a škálování https://recenzeproduktu.top/dietonus/. Někteří mohou mít podobné problémy také na vlasech a pokožce hlavy.

Problémy s plodností

Vitamin A hraje roli v reprodukci a nedostatek může způsobit neplodnost a obtíže o pojetí dítěte.

zakrnělý růst

vitamin A hraje roli při vytváření zdravých buněk. Nemáte dostatek klíčového vitamínu může zpozdit růst nebo způsobit, že děti zažívají zakrslý růst nebo pomalý růst kostí.

Nedostatek způsobuje

Příčina nedostatku vitamínu A není v těle dostatek vitamínu A ani mít základní problém, který má za následek, že tělo neabsorbuje nebo účinně využívá vitamin A.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je nedostatek vitamínu A v rozvinutých zemích, jako jsou Spojené státy, a běžní v rozvojových zemích, kde lidé nemají tolik přístupu k vitamínu A.

Někteří lidé mohou být více ohroženi nedostatkem vitamínu A, včetně:

Navíc se může objevit sekundární nedostatek u lidí, kteří mají základní problémy, které narušují schopnost těla používat vitamín A, jako jsou ti s:

Malé děti a těhotné lidé v zemích s nízkými příjmy jsou vystaveny nejvyššímu riziku závažných účinků z nedostatku vitamínu A.

Proč je vitamin důležitý?

Vitamin A hraje významnou roli v mnoha funkcích v těle. Národní ústavy zdraví (NIH) poznamenávají, že vitamín A je důležitý pro funkci:

Existuje důležitá souvislost mezi vitaminem A a vizí. Kromě pomoci vytvářet membrány oka a rohovky je vitamin A klíčovou sloučeninou proteinu v těle zvaném rhodopsin, který absorbuje světlo v sítnici.

Vitamin A také hraje klíčovou roli v buněčném růstu v jiných oblastech a pomáhá s normální tvorbou a fungováním buněk v srdci, plicích, ledvinách a dalších orgánech.

Zde se dozvíte více o vitaminu A a jeho funkcích.

Formy vitamínu A

V lidské stravě jsou dvě formy vitamínu A. Prvním z nich je předformovaný vitamin A, jako je retinol, který pochází ze zvířecích zdrojů, včetně masa, ryb a mléčných výrobků.

Druhou formou je provitamin karotenoidy, jako je beta karoten. Tyto sloučeniny nejsou použitelnými formami vitamínu A, protože existují přirozeně, ale tělo je přeměňuje na použitelnou formu vitamínu A.

Obě formy vitamínu projdou další metabolizací v těle, stát Aktivní kyselina sítnice a kyselina retinovou.

Potraviny bohaté na vitamín A

Existuje řada jednoduchých potravinových zdrojů vitamínu A. To zahrnuje jak rostlinné, tak zvířecí zdroje, takže je obvykle snadné splňovat doporučení přidání při sledování Zdravá a vyvážená strava.

NIH seznam řada rostlinných a zvířecích zdrojů vitamínu A a jejich hodnot.

Zdroje rostlin vitamínu A zahrnují:

Zdroje zvířat vitamínu A zahrnuje:

Zde se dozvíte více o potravinách bohatých na vitamín A.

Doplňky

Vitamin A přichází také v různých formách jako doplněk stravy. Lékaři mohou doporučit doplněk, pokud má osoba potíže s dostatečným množstvím vitamínu A ze své každodenní stravy.

Tyto doplňky mohou obsahovat předformovaný vitamín A nebo jiné formy, jako je beta karoten nebo směs dvou.

Kdy se obrátit na lékaře

Každý, kdo se obává jejich hladin vitamínu A, může chtít kontaktovat svého lékaře, aby tyto úrovně zkontrolovali. To může pomoci diagnostikovat jakýkoli základní stav.

Lidé s základními podmínkami, kteří je mohou vystavovat riziku různých nedostatků, by se měli pravidelně přihlašovat se svým lékařem, aby sledovali hladinu vitamínu a provedli jakékoli nezbytné úpravy.

Zatímco poznámka, že nedostatek vitamínu A je v rozvinutých zemích vzácný, kde lidé mají přístup k mnoha potravinám bohatým na vitamín A, může se to u některých lidí stále vyskytovat. Každý, kdo si všimne známek závažného nedostatku, jako je noční slepota, by měl okamžitě kontaktovat lékaře.

Vitamin A je vitamin rozpustný v tucích, což znamená, že jej tělo ukládá do svých tkání. Je možné vzít příliš mnoho vitamínu A, což může vést k vážným vedlejším účinkům. Osoba by se měla vyhnout užívání doplňků vitamínu A s vysokou dávkou, pokud není předepsáno a monitorováno zdravotnickým pracovníkem.

shrnutí

Nedostatek vitamínu A není běžný v místech s přístupem k běžným potravinám bohatým na vitamín A. Nedostatek však může nastat v případech, kdy lidé nemohou snadno přistupovat k těmto potravinám nebo kde jiní jiné nebo jiné Problémy způsobují, že vitamín A není k dispozici.

Děti a těhotné nebo kojení lidé v zemích s nízkými příjmy mají nejvyšší riziko závažných komplikací z nedostatku vitamínu A.

Pokud má osoba znepokojena jejich příznaky nebo má základní stav, který může narušit příjem jejich vitamínu, měli by kontaktovat lékaře.

Lékařské zprávy dnes mají přísné pokyny pro získávání a pokyny pro získávání a čerpá pouze z recenzovaných studií, akademických výzkumných institucí a lékařských časopisů a asociací. Vyhýbáme se používání terciárních odkazů. V každém článku propojujeme primární zdroje – včetně studií, vědeckých odkazů a statistik – a také je uveďte v sekci zdrojů v dolní části našich článků. Další informace o tom, jak zajistíme, že náš obsah je přesný a aktuální, se můžete dozvědět čtením naší redakční zásady .

Contents