Какви са често срещаните причини за болка в очите?

Болката в очите може да има различни причини. Обикновено се разделя на условия, които засягат роговицата, условията, които засягат други части на окото, и състояния, включващи други области на тялото, които причиняват усещане за болка в областта на очите.

Честите причини за болка в очите обикновено се центрират около определени части на окото. Те включват роговицата, бялото на окото (склера) и тънък слой, който го покрива, наречен конюнктива. Цветната част на окото е ирисът.

Мускулите, които контролират окото, нервите и клепачите, също могат да бъдат източници на болка в очите.

Разстройства на роговицата

Проблемът с роговицата е най -честата причина за болка в очите. Роговицата е най -външният слой на окото. Той има ясна повърхност с форма на купол, която покрива предната част на окото.

Много нарушения, които засягат роговицата, също влияят на запълненото с течност пространство между ириса и вътрешната част на роговицата.

Роговицата действа като директна бариера, предпазваща мръсотията, микробите и други вредни или чужди частици, които биха могли да навредят на окото. Роговицата също е много полезна за филтриране на увреждане на ултравиолетова светлина (UV) от слънцето.

Разстройствата на роговицата включват:

Точно като другите части на тялото, роговицата може да се излекува от леки наранявания или драскотини. Районът обикновено лекува самостоятелно без трайно въздействие върху зрението.

По -дълбоките наранявания могат да причинят белези от роговицата, което води до мъгла на роговицата, която може да наруши зрението. Хората, които имат дълбоко нараняване или болест на роговицата, могат да изпитат:

Хората, които имат роговична болест или увреждане, могат да изпитат болка, разкъсване и намаляване на остротата на зрението си.

Всеки, който изпитва някой от тези необичайни симптоми на очите, трябва незабавно да се свърже с очен специалист. Болестта на роговицата или други нарушения на очите могат да бъдат диагностицирани само след задълбочен преглед на очите.

Лампата на процепа обикновено се използва за изследване на роговицата и зоната на очите. Този инструмент позволява на лекаря да изследва окото при изключително високо увеличение. Капки за очи, наречени флуоресцеин, могат да се използват за осигуряване на временно петно ​​в областите на роговицата, което улеснява виждането на лекаря.

Лекарите могат дори да изстържат повърхността на големи язви, присъстващи в окото, за да получат проба. Пробата се култивира и се използва за идентифициране на всичко, което причинява инфекцията.

След като причината бъде идентифицирана, лекарят може да вземе решение за най -доброто лекарство за борба с инфекцията. Общото лечение на очите включва:

ожулвания и чужди обекти

Най -често срещаното нараняване на роговицата се дължи на ожулвания, причинени от чужди предмети.

абразиите могат да бъдат причинени от:

След като чуждите обекти бъдат премахнати, те могат да оставят незначителни драскотини по роговицата. Повърхностните клетки на окото растат бързо назад, така че повечето драскотини обикновено заздравяват в рамките на 1 до 3 дни.

Въпреки това, медицинската оценка може да определи дали роговицата е надраскана и бързото лечение с антибиотици може да предотврати инфекция.

Лекарството за облекчаване на болката под формата на капки за очи също се предписва рутинно.

Последващ преглед от очен специалист след нараняването също се препоръчва.

Глаукома

глаукома възниква, когато дисбалансът в производството и дренажа на течността в окото причинява натиск в окото да се увеличава до нездравословни нива. Това повишено налягане причинява прогресивно увреждане на зрителния нерв, което в крайна сметка може да доведе до необратима загуба на зрение.

Хората могат да изпитат зачервяване на очите, дискомфорт, замъглено зрение или главоболие, но загубата на зрение поради глаукома се случва бавно и може да остане недиагностицирана за дълго време. Загубата на зрението е постоянна, така че ранното откриване е ключово.

След като бъде диагностициран обаче, загубата на зрение може да бъде предотвратена с подходящо лечение. На лице може да бъде предписано капки за очи, съдържащи бета-блокери или други съединения, за да намали налягането на очите.

Видът на лечението зависи от тежестта на глаукомата. Може да се наложи операция, ако налягането на очите е изключително високо или ако капките за очи не са били ефективни. Лекарите могат да увеличат дренажа в окото или дори да създадат нова дренажна система.

Тези, които са с висок риск от глаукома, трябва да имат цялостен очен преглед на всеки 1 до 2 години. Лекарите ще измерват налягането на очите или ще използват инструмент, наречен тонометър. Те също така използват тонометър, за да търсят всякакви промени в зрителния нерв, които биха могли да показват увреждане от глаукома.

глаукомата е втората най -честа причина за слепота в света и хората на възраст над 60 години са шест пъти по -склонни да развият глаукома от другите хора.

увеит

uveitis се отнася до възпаление, разположено навсякъде в пигментираната лигавица на окото. Този участък на окото се нарича UVEA или UVeal тракт.

Площта може да се възпали поради инфекция, нараняване или автоимунно разстройство. В някои случаи причината за възпалението може да е неизвестна.

Симптомите на увеит включват:

UVEITIS може да бъде диагностициран по време на физикален преглед с помощта на лампа с прореза. Увеитът може да причини трайно увреждане на окото, така че разстройството трябва да се лекува възможно най -рано.

Лечението обикновено включва кортикостероиди, обикновено под формата на капки за очи. Лекарства за разширяване на зениците, други лекарствени терапии и дори операция може да са необходими.

Ендофталмит

ендофталмитът е очна инфекция, причинена от организми, които са влезли в окото чрез хирургичен разрез или нараняване на очната ябълка. В някои случаи инфекцията е преминала през кръвта към окото, въпреки че този метод на инфекция е по -рядко срещан.

Инфекцията обикновено се дължи на бактерии, въпреки че гъбичките или протозоите също могат да бъдат причини. Симптомите на ендофталмит включват:

хората трябва да търсят медицинско лечение незабавно. С ендофталмит дори незабавното геларекс в аптека лечение понякога не е достатъчно, за да спре загубата на зрението. За съжаление, в някои случаи дори забавяне от само няколко часа може да доведе до необратима загуба на зрение.

Методите на лечение могат да включват антибиотици, кортикостероиди и хирургия. По време на операцията лекарите могат да отстранят заразената тъкан от вътрешната страна на окото, което може да помогне за спиране на инфекцията.

Съвети за грижа за очите

Хората трябва да се уверят, че редовно мият ръцете си. Важно е да се избегне споделянето на грим, контактни решения, капки за очи или нещо друго, което би могло да помогне за разпространението на микроби.

Полагането на грижи при извършване на прости дейности като пускане на грим или контактни лещи може да помогне за предотвратяване на болката в очите. Контактните лещи са лесен начин да вземете ожулвания и инфекции на роговицата, ако хората не внимават.

лещите, които не са почистени правилно и остават частици върху тях, веднъж поставени в окото, могат да надраскат повърхността. Също така, лещите, които са били носени твърде дълго, оставени в неподходящо, когато спят или се носят, когато очите са много сухи, могат да доведат до ожулвания.

Често ожулванията лекуват без допълнителни усложнения, но някои се развиват в инфекции като конюнктивит (розово око), което може да бъде много заразно.

Хората винаги трябва да носят защитни очила, когато извършват всякаква дейност, при която отломките лесно биха могли да влязат в очите.

Въпреки че роговицата най -често е засегната, проблемите с други части на окото могат да доведат до болка в очите и не трябва да се игнорират. Хората трябва да търсят помощ за всякакви промени в очите или проблеми, независимо дали става въпрос за болка, зачервяване или загуба на зрение.

Много проблеми с очите могат да бъдат коригирани, ако се хванат рано, но някои могат да доведат до необратими щети или дори слепота, ако не се лекуват навреме.

Редовните очни прегледи могат да помогнат за откриване на всички проблеми, които могат да присъстват, и да се уверят, че е поставена правилната диагноза и е дадено подходящо лечение.

Contents