Какво да знаем за параноидното разстройство на личността

Хората с параноично разстройство на личността имат дълбоко и неоправдано недоверие към другите, което има значителен ефект върху отношенията си със семейството, приятелите и колегите си.

Параноидното разстройство на личността (PPD) е сред най -често срещаните разстройства на личността. Експертите смятат, че това разстройство може да засегне до 4,41% от населението.

Хората с PPD се чувстват застрашени от другите, така че обикновено не са склонни да търсят медицинска помощ. В резултат на това много клиницисти имат малък опит в диагностицирането и лечението на разстройството. Също така няма налични клинични проучвания или насоки за лечение.

В тази статия очертаваме настоящото разбиране на PPD. Ние изследваме причините и симптомите на разстройството, както и наличните възможности за лечение.

Какво е?

През 1980 г. Американската психиатрична асоциация публикува определението за PPD в третия диагностичен и статистически наръчник за психични разстройства (DSM-III).

Хората с PPD имат подозрителни, непростими и ревниви черти на личността. Някои лекари също вярват, че хората с PPD имат черти на прекомерна самочувствие и враждебност.

PPD може да възникне като самостоятелно разстройство. Въпреки това, хората със следните състояния могат също да покажат симптоми на PPD:

Експертите знаят още малко за PPD. Една от причините за това е, че хората с PPD са склонни да не са склонни да участват доброволно за клинични проучвания.

Симптоми

Хората с PPD са недоверчиви или подозрителни към другите. Те са склонни да виждат другите хора като заплаха и като цяло се чувстват така, сякаш другите ще навредят или заблудят. Това разстройство не позволява на хората да се доверят на другите и да имат близки, смислени отношения.

Някои допълнителни признаци и симптоми на PPD включват:

Проблемите с злоупотребата с вещества също са често срещани сред хората с PPD.

Диагноза

лекар ще оцени човек, за да види дали те отговарят на критериите за PPD, които DSM-5 очертава.

DSM-5 описва PPD като дълбоко недоверие и подозрение на другите. Според DSM-5 хората с такива чувства ще тълкуват мотивите на другите като злонамерени и злобни.

здравните специалисти ще диагностицират човек с PPD само ако изпълнят поне четири от следните критерии:

  1. Подозирайки, че другите експлоатират, вредят или измамят.
  2. Притеснява се за лоялност и дали те могат да се доверят на семейството, приятелите или колегите си.
  3. Тълкуване на забележки или събития като унизителни или заплашителни без оправдание.
  4. Задържане на недоволства.
  5. Възприемащи атаки срещу техния характер и репутация, които са неспособни към другите и действат агресивно в отговор в отговор.
  6. Подозирайки, че съпруг или партньор е неверна без оправдание.

Някои от диагностичните критерии се припокриват с тези на други условия, като:

Поради това припокриване, здравен проф. Ssional ще диагностицира PPD само ако симптомите не се дължат изцяло на едно от горните състояния.

Причини

Повечето проучвания, изследващи причините за различни психологически разстройства, са склонни да групират всички личностни разстройства. Поради тази причина е трудно да се идентифицират причините за едно конкретно разстройство на личността, като PPD.

Въпреки това, според преглед на 2017 г., проучванията постоянно показват, че детската травма е рисков фактор за PPD.

Изследователите са идентифицирали и други фактори, които могат да предскажат симптомите на PPD в юношеството и зряла възраст. Те включват:

Необходими са допълнителни изследвания, за да се проучат причините и рисковите фактори на PPD.

Лечение

Изследователите едва наскоро започнаха да изучават PPD, така че лекарите не знаят малко за лечението на състоянието.

Не са налични клинични изпитвания за PPD, тъй като в момента не е висок приоритет за клиницистите и липсват участници в доброволците.

Въпреки това, лекарите понякога могат да разгледат следните възможности за лечение на хора с PPD.

лекарства

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) все още не са одобрили лекарствени лечения за PPD.

Някои хора предложиха да лекуват PPD със същите лекарства, които здравните специалисти използват за лечение на гранично разстройство на личността (BPD). Помещението за това е, че двете условия споделят подобни диагностични характеристики, като враждебност и агресия към другите.

Въпреки че FDA също не е одобрил никакви лекарства за BPD, здравните специалисти могат да предписват следните лекарства за намаляване на агресията:

Въпреки това, преглед от 2017 г. отбеляза, че ефектите на тези лекарства са твърде малки, за да се възползват значително получателят.

Психотерапия

Подобно на лекарствената терапия, лекарите не знаят много за ефективността на психотерапията за PPD.

Въпреки това, много психиатри смятат, че когнитивното поведенческа терапия може да помогне за облекчаване на симптомите на PPD, а някои казуси подкрепят използването му.

Цялостната цел на терапията е:

усложнения

PPD е значителна причина за увреждане в Съединените щати. Това може да намали качеството на живот на човек и може също да повлияе на живота на тяхното семейство, приятели и колеги.

PPD може да се прояви в агресия и насилие към другите. В резултат на това хората с PPD могат да се окажат социално изолирани и депресирани.

Не е ясно дали процентите на самоубийствата са по -високи harmoniqhealth.com сред хората с PPD. Въпреки това, PPD често се среща заедно с други разстройства, които имат връзка с повишен риск от самоубийство.

Профилактика на самоубийства

Ако познавате някой на незабавен риск от самонараняване, самоубийство или нараняване на друг човек:

If you or Някой, когото познавате, има мисли за самоубийство, гореща линия за превенция може да помогне. Националната спасителна линия за предотвратяване на самоубийства е на разположение 24 часа на ден при 800-273-8255. По време на криза хората, които са затруднени, могат да използват предпочитаната си релейна услуга или да набират 711, след това 800-273-8255.

Щракнете тук за повече връзки и местни ресурси.

перспективи

DSM включва параноидно разстройство на личността от 1980 г. Въпреки това много лекари все още не са запознати с това състояние.

Хората с параноично разстройство на личността не са склонни да участват в клинични проучвания. Мнозина също се противопоставят на консултациите с лекарите и получаването на лечение.

В момента липсват ефективни лечения за параноично разстройство на личността. Някои казуси предполагат, че психотерапията може да помогне за облекчаване на някои от симптомите на разстройството. Необходими са обаче допълнителни изследвания за установяване на подходящи насоки за лечение.

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и рисува само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents