Si ndihet?

Ligamentet e rrumbullakëta janë dy litarë ropelike të indeve lidhës që mbështesin mitrën në secilën anë.

Këto ligamente lidhin mitrën me ijën dhe rajonin pubik. Ndërsa mitra rritet gjatë shtatëzanisë, ligamentet e rrumbullakëta mund të shtrihen.

Kur një grua shtatzënë lëviz, kjo mund të bëjë që ligamentet e rrumbullakëta të spazmohen me dhimbje.

Dhimbja e ligamentit të rrumbullakët konsiderohet e rrallë tek gratë që nuk janë shtatzënë, por mund të ndodhin në ato me endometriozë.

si ndihet?

Dhimbja e ligamentit të rrumbullakët ndjehet si një ndjesi e thellë, e mprehtë, goditja me thikë ose shtrirje që fillon ose përkeqësohet me lëvizjen. Disa lëvizje nxitëse mund të https://harmoniqhealth.com/al/cistat/ përfshijnë rrotullimin në shtrat ose ndërmarrjen e një hapi.

Dhimbja mund të udhëtojë lart ose poshtë, nga ijet në ijë.

Gratë shtatzëna zakonisht përjetojnë dhimbje të rrumbullakëta në anën e djathtë të barkut të poshtëm ose legenit. Sidoqoftë, disa e përjetojnë atë në anën e tyre të majtë ose në të dy anët.

Kur një person nuk është shtatzënë, ligamentet e rrumbullakëta që mbështesin mitrën janë më të shkurtër dhe të fortë, por fleksibël.

Gjatë shtatëzanisë, këto ligamente zgjasin, trash dhe shtrihen, shumë si një brez gome.

Në njerëzit që nuk janë shtatzënë, ligamentet shtrihen dhe kontraktohen ngadalë. Gjatë shtatëzanisë, ata janë nën aq shumë tension sa që mund të shtrihen dhe të kontraktohen me shpejtësi, duke shkaktuar një ligament të spazma ose të tërheqë mbarimet nervore.

Lëvizje të caktuara zakonisht shkaktojnë dhimbje të rrumbullakëta të ligamentit tek gratë shtatzëna, siç janë:

trajtim

shumicën e kohës, dhimbja e ligamentit të rrumbullakët largohet vetë. Sidoqoftë, njerëzit mund të ndërmarrin disa hapa për ta parandaluar atë.

Për të shmangur nxitjen e dhimbjes së ligamentit të rrumbullakët, provoni:

Këto simptoma mund të tregojnë se dhimbja e legenit nuk ka lidhje me ligamentet e rrumbullakëta.

Issuesështje të tjera që mund të shkaktojnë dhimbje në zonë përfshijnë:

Përmbledhje

gjatë shtatëzanisë , dhimbja e ligamentit të rrumbullakët është një ankesë e zakonshme që shpesh fillon në tremujorin e dytë.

shumicën e kohës, dhimbja është e mprehtë, jetëshkurtër dhe e vendosur në anën e barkut të poshtëm ose ijëve. Dhimbja e ligamentit të rrumbullakët në përgjithësi zgjidhet vetë ose pas pushimit.

Një person mund të ndërmarrë hapa për të zvogëluar dhimbjen e ligamentit të rrumbullakët, duke përfshirë lëvizjen ngadalë, pushimin dhe veshjen e një bande mbështetëse.

Nëse dhimbja e fortë në barkun e poshtëm nuk zgjidhet vetë ose me pushim, është mirë të flasim me një mjek.

dofarë ka të bëjë zorra me dermatitin atopik?

Dermatiti atopik (AD) është një gjendje e zakonshme, kronike e lëkurës inflamatore. Ndryshimet në popullatat e mikroorganizmave në zorrë mund të luajnë një rol në zhvillimin e AD.

në të gjithë botën, 15-30% e fëmijëve dhe 10% e të rriturve kanë pasur një diagnozë të AD.

Pavarësisht nga mbizotërimi i saj, shkaqet mbeten disi të paqarta. Hulumtimi, të cilin ne i eksplorojmë më poshtë, tregon për një kombinim të faktorëve, përfshirë faktorët gjenetikë dhe mjedisorë.

Kohët e fundit, një organ në rritje i hulumtimit ka treguar që shëndeti i zorrëve dhe mikrobiomi i zorrëve mund të ndikojnë në zhvillimin e AD. Me fjalë të tjera, ajo që ndodh në zorrë mund të përcaktojë se çfarë ndodh në lëkurë.

Mikrobiomi i një personi është mbledhja e baktereve, majave dhe organizmave të tjerë të gjallë në dhe në trupin e tyre. Ajo luan një rol të rëndësishëm në shëndetin e përgjithshëm. Mikrobiomi ka lidhje të forta me funksione të rëndësishme, përfshirë imunitetin dhe reaksionet alergjike.

Një përmbledhje e studimeve 2021 sugjeron që ndryshimet në mikrobiomë mund të çojnë në AD. Adresimi i këtyre ndryshimeve dhe rivendosja e ekuilibrit të mikrobiomës mund të mbështesë shëndetin më të mirë të lëkurës.

Këtu, ne shikojmë se si ndërveprimet midis zorrëve dhe lëkurës mund të çojnë në AD. Ne gjithashtu eksplorojmë se çfarë kanë gjetur studiuesit në lidhje me kthimin e reklamës me shëndetin më të mirë të zorrëve.

Aksi i lëkurës së zorrëve

Lëkura është shtëpia e triliona organizmave të gjallë mikroskopikë. Triliona më shumë nga këto baktere, maja, kërpudhat dhe organizmat e tjerë jetojnë diku tjetër në trup, kryesisht në sistemin gastrointestinal.

zorra dhe lëkura bashkëveprojnë në mënyra komplekse, dhe një çështje shëndetësore që prek njërën mund të ndikojë në tjetrën. Studiuesit i referohen këtij rrjeti të ndërveprimeve si boshti i lëkurës së zorrëve.

Hulumtime të tjera nga viti 2021 tregojnë se njerëzit me sëmundje inflamatore të lëkurës, përfshirë AD, puçrrat, ekzemën dhe psoriasis, shpesh kanë një mikrobiomë që nuk është e ekuilibruar mirë.

Ndryshimet në përbërjen e mikrobiomës quhen dybioza, dhe dybioza është e lidhur me ndryshimet në përgjigjen imune që mund të çojnë në zhvillimin e sëmundjeve të lëkurës.

Ndërkohë, çështjet e lëkurës si AD mund të kruhet, dhe gërvishtja e lëkurës mund të shkatërrojë pengesën e saj natyrale. Kjo mund të shqetësojë përgjigjen imune dhe të ndryshojë mjedisin mikrobik të trupit.

Si shënim studimi i vitit 2018, çelësi për të kuptuar boshtin e lëkurës së zorrëve është të kuptoni se si komunikojnë të dy sistemet e trupit dhe cilat lidhje kanë me kushte të tilla si AD. Tani për tani, shumë nga ato lidhje mbeten të paqarta.

Hulumtimi i mikrobiomës së zorrëve dhe AD

tregon që mikrobiomi i zorrëve mund të luajë një rol në zhvillimin e AD. Dysbioza, ose ndryshimet në përbërjen mikrobike të trupit, mund të ndodhin herët në jetë dhe të rrisin rrezikun e AD.

AD është më e zakonshme tek foshnjat dhe fëmijët sesa të rriturit. Kjo mund të jetë për shkak se mikrobiomi i zorrëve të një fëmije është më pak i aftë të luftojë ndaj baktereve të dëmshme, për shembull. Stilet e të ushqyerit dhe metoda e shpërndarjes gjithashtu mund të ndikojnë në mikrobiomë dhe të parandalojnë një ekuilibër të shëndetshëm të popullsive mikrobike.

Studiuesit kanë zbuluar se një çekuilibër në popullatat bakteriale në jetën e hershme është e lidhur me moshën në të cilën një person zhvillon AD. Mund të ndikojë gjithashtu në ashpërsinë e gjendjes, frekuencën e flakëve dhe mundësinë që ajo të shkojë në falje.

Kjo mund të tregojë se foshnjat dhe fëmijët me më pak diversitet mikrobial të zorrëve mund të jenë më të ndjeshëm ndaj AD dhe kushteve të tjera të lëkurës inflamatore, megjithëse konfirmimi i kësaj do të kërkojë hulumtime të mëtejshme.

alsoshtë gjithashtu e mundur që ndërveprimet midis mikrobeve të zorrëve jobakteriale dhe sistemit imunitar të mund të çojnë në zhvillimin e AD.

Trajtimi i zorrëve për AD

Studiuesit besojnë se ndryshimi i përbërjes së mikrobeve në zorrë mund të përmirësojë kushtet e lëkurës siç është AD.

Probiotikët – bakteret, kërpudhat dhe majat që janë të dobishme për shëndetin e zorrëve – mund të ndikojnë në përbërjen e baktereve në traktin tretës dhe në lëkurë. Shtojcat probiotike mund të përmirësojnë shëndetin e zorrëve, por hulumtimi deri më tani nuk e ka konfirmuar këtë.

Mbetet e paqartë nëse rivendosja e një përbërje të shëndetshme mikrobiale është ndërhyrja e vetme që lidhet me zorrë që mund të ndihmojë në përmirësimin e simptomave të AD. Studimet e ardhshme do të hetojnë nëse shtesat probiotike kanë një efekt pozitiv në AD.

Si të nxisni një zorrë të shëndetshme

Njerëzit me kushte inflamatore siç është AD mund të kenë larmi të ulët të baktereve të zorrëve. Mund të ketë një mbipopullim të baktereve të dëmshme. Sidoqoftë, ende, asnjë hulumtim nuk tregon se si të përshtatni një dietë probiotike për të trajtuar një gjendje specifike shëndetësore. Në vend të kësaj, në vend të kësaj, mund të përqendrohet në mbështetjen e shëndetit të përgjithshëm të zorrëve duke nxitur një komunitet më të fortë të baktereve të dobishme. Diversifikimi i komunitetit bakterial të zorrëve në këtë mënyrë mund të forcojë shëndetin e përgjithshëm.

Këshilla për nxitjen e një mikrobiome më të shëndetshme të zorrëve përfshijnë:

Nivele të ulëta të diversitetit mikrobik dhe një çekuilibër në popullatat e baktereve mund të çojnë në fillimin e AD, madje edhe në moshë të re.

Disa studiues besojnë se marrja e shtesave probiotike mund të ndihmojë në parandalimin e AD ose të ndihmojë në lehtësimin e simptomave. Sidoqoftë, hetimet deri më tani nuk kanë qenë në gjendje ta verifikojnë këtë, dhe kërkime të mëtejshme janë të nevojshme.

Ekzistojnë disa mënyra për të nxitur një mikrobiomë më të shëndetshëm të zorrëve, duke përfshirë ngrënien më të madhe të ushqimeve dhe ushqime të fermentuara, menaxhimin e stresit më mirë dhe pirjen e më pak alkoolit, për ata që e pinë atë.

doesfarë do të thotë Surge LH për shtatzëninë?

Ne përfshijmë produkte që mendojmë se janë të dobishëm për lexuesit tanë. Nëse blini përmes lidhjeve në këtë faqe, ne mund të fitojmë një komision të vogël. Këtu është procesi ynë.

Kur nivelet e trupit të hormonit luteinizues (LH) rriten, ajo shkakton fillimin e ovulacionit dhe ndodh periudha më pjellore e ciklit menstrual.

Ndjekja e rritjes së niveleve të hormoneve luteinizuese mund të ndihmojë njerëzit të planifikojnë marrëdhënie seksuale dhe të rrisin shanset për të mbetur shtatzënë.

Të kuptuarit se çfarë është LH, kur nivelet e hormonit rriten, dhe marrëdhënia midis kësaj rritjeje dhe pjellorie mund të jetë e rëndësishme për gratë që përpiqen të mbeten shtatzënë.

Ekzistojnë disa mënyra për të ndjekur ngritjet mujore të LH. Në këtë artikull, ne përshkruajmë metodat e gjurmimit, sa kohë zgjasin dhe si t’i përdorim ato për të rritur shanset e shtatzënisë.

doesfarë do të thotë një rritje në LH?

LH Surge Sinjalet që ovulacioni do të fillojë. Ovulacioni është termi mjekësor për një vezore që lëshon një vezë të pjekur.

Një gjëndër në tru, e quajtur gjëndra e hipofizës anteriale, prodhon LH. Nivelet e LH

janë të ulëta për pjesën më të madhe të ciklit mujor menstrual. Sidoqoftë, rreth mesit të ciklit, kur veza në zhvillim arrin një madhësi të caktuar, nivelet e LH rriten për t’u bërë shumë të larta.

Një grua është më pjellore rreth kësaj kohe. Njerëzit i referohen këtij intervali si dritare pjellore ose periudhë pjellore.

Nëse nuk ka komplikime që ndikojnë në pjellorinë, të bësh seks disa herë brenda periudhës pjellore mund të jetë e mjaftueshme për tu konceptuar.

Sa zgjat rritja e LH?

Surge LH fillon rreth 36 orë para ovulacionit. Pasi të lëshohet veza, ajo mbijeton për rreth 24 orë, pas së cilës kohë ka mbaruar dritarja pjellore.

Për shkak se periudha e pjellorisë është kaq e shkurtër, është e rëndësishme të mbani gjurmët kur përpiqeni të konceptoni, dhe të vini re kohën e rritjes së LH mund të ndihmojë.

Kur të provoni nivelet e LH

Për njerëzit që përpiqen të konceptojnë, koha më e mirë për të pasur seks të pambrojtur është gjatë rritjes së LH.

Komplet e parashikuesit të ovulacionit (OPK) përmbajnë teste në shtëpi që matin nivelin e LH në urinë.

është më mirë të filloni nivelet e testimit kur dritarja pjellore po afrohet, ose disa ditë para ovulacionit.

Shumica e njerëzve ovulojnë midis 7 dhe 19 ditë para fillimit të periudhës së tyre të ardhshme.

Shumë njerëz ovulojnë në ditën 14, por kjo mund të ndryshojë, në varësi të gjatësisë së ciklit të një personi. Njerëzit me cikle më të shkurtër duhet të testojnë më herët në rangun e ditëve të mundshme.

Mënyrat më të mira për të provuar nivelet e LH

Ekzistojnë shënues të shumtë të ovulacionit, duke përfshirë:

Mënyrat më të mira për të provuar për rritjen e LH janë:

< UL> ose online. Shumë marka janë në dispozicion.

Një rezultat pozitiv do të thotë që një person ka një sasi të lartë të LH në sistemin e tyre. Nivelet e LH bien pas ovulacionit, kështu që testet tregojnë vetëm rezultate pozitive gjatë periudhave pjellore.

Për shkak se secila pajisje është e ndryshme, është e rëndësishme të ndiqni udhëzimet me kujdes. Të gjitha testet janë relativisht të thjeshta për t’u përdorur.

Sidoqoftë, ekzistojnë disa disavantazhe, dhe OPK -të mund të mos jenë zgjidhja e duhur për të gjithë.

Për shembull:

Mund të duhen disa teste për të identifikuar periudhën pjellore dhe për të përcaktuar kohën e ovulacionit.

Një mjek gjithashtu mund të identifikojë periudhën pjellore duke ekzaminuar vezoret në një skanim transvaginal me ultratinguj.

Takaway

Për gratë që përpiqen të mbeten shtatzënë, është e rëndësishme të gjurmoni dritaren e pjellorisë dhe rritjen e LH.

Një person mund të kuptojë kohën e rritjes së LH me një OPK ose duke marrë një test gjaku. Një mjek mund të ndihmojë për të vendosur se cila metodë e ndjekjes do të jetë më efektive.

dofarë do të thotë nivelet e HCG?

HCG është një hormon që luan një rol të rëndësishëm në shtatëzani. Por nivele të larta ose të ulëta të HCG mund të tregojnë çështje të caktuara shëndetësore në këdo.

Emri i plotë i këtij hormoni është gonadotropina korionike njerëzore (HCG).

Në këtë artikull, ne shikojmë në detaje HCG – përfshirë vargjet normale gjatë shtatëzanisë, çfarë ndodh kur nivelet luhaten, dhe se si mjekët përdorin matjet për të identifikuar kushtet themelore shëndetësore.

isfarë është HCG?

Ky hormon që ndodh natyrisht është i pranishëm tek meshkujt dhe femrat. Por zakonisht shoqërohet me shtatzëninë sepse luan një rol kryesor. Për të ruajtur një shtatëzani, HCG shkakton trupin për të prodhuar një hormon tjetër, progesteron. Mund të ndihmojë gjithashtu:

Një person mund të jetë i njohur me HCG sepse është hormoni që testet e shtatzënisë kontrollojnë në urinë.