Mit kell tudni a vesefertőzésekről

vesefertőzés, más néven vesefertőzés vagy pyelonephritis, amikor a húgyúti baktériumok a húgycsőn haladnak fel, és befolyásolják az egyik vagy mindkét vesét.

Az idő nagy részében a vesefertőzéseket okozó baktériumok a húgyút egy másik részéből származnak, például a hólyag, a húgycső vagy a húgycső.

A vesefertőzések leggyakrabban olyan embereket érint, akik már hólyagfertőzéssel, nőstényekkel és terhes emberekkel rendelkeznek.

Azoknak az embereknek, akiknek a vesefertőzés tüneteit tapasztalják, a lehető leghamarabb orvosi ellátást kell kérniük, mivel az állapot állandó vesekárosodást okozhat, vagy a test más részeire terjedhet.

Ez a cikk elmagyarázza a vesefertőzés tüneteit és az orvosok diagnosztizálását és kezelését.

A nem és a nem létezik spektrumokon. Ez a cikk a „férfi”, „nő” vagy mindkettő kifejezéseket fogja használni a születéskor kiosztott szexre. Kattints ide hogy többet megtudj.

Tünetek és tünetek

Az emberek általában vesefertőzéseket alakítanak ki, egy napon belül vagy néhány órán belül. A vese fertőzés tünetei a következők:

Ha van megfelelő húgyúti fertőzés (UTI), akkor az egyén fájdalmat vagy nehézségeket tapasztalhat vizelés közben. Ez égő vagy csípős érzésnek érzi magát. Egyéb tünetek a következők lehetnek:

hímek és nőstények

A férfiak és a nőstények hasonló tünetekkel rendelkeznek Ha vesefertőzésük van.

A nőstények nagyobb valószínűséggel vese -fertőzést okoznak. A nőstény húgycső általában rövidebb, mint egy férfié. A női hüvely és a végbélnyílás szintén közelebb áll a húgycsőhöz. Ez megkönnyítheti a baktériumok számára, hogy a húgyúton keresztül belépjenek a testbe. A terhes nőstények szintén nagyobb valószínűséggel alakulnak ki UTI vagy vesefertőzés.

Az UTI -vel bemutatott, 65 év alatti férfiak valószínűleg más körülményeket is kizárnak. Az orvosok ellenőrizhetik a személyt más típusú fertőzéseket és az UTI jeleit.

Tudjon meg többet az UTI -ról a férfiakban.

okozza a

vesefertőzés következik be a húgycsőbe belépő baktériumok vagy vírusok miatt, és szaporodnak a hólyagban, és fertőzést váltanak ki. A vesefertőzés legtöbbször a vesékbe utazó hólyagfertőzés eredménye.

Fertőzés fordulhat elő a következők miatt:

A vesefertőzés kockázati tényezői:

Mi a húgyúti traktus?

A húgyút a következőkből áll:

Tudja meg, mit csinál itt az urológusok.

Kezelés

Egy gyanúsított vesefertőzéssel rendelkező személynek megvizsgálja a vizeletét. A vesefertőzés szokásos kezelési módja az antibiotikumok, bár néhány embernek más kezelési formákat igényel.

Antibiotikumok

Ha az ember tünetei fertőzésre utalnak, az egészségügyi szakember antibiotikumokat ír fel, mielőtt a teszt eredményei visszatérnek. Az ember fájdalomcsillapítást is igényelhet.

Antibiotikumok szedésekor az embernek be kell fejeznie az orvostudomány teljes menetét. Amikor a teszteredmények visszatérnek, az orvos az antibiotikumot olyanra változtathatja, amely hatékonyabban kezelheti a fertőzést.

Az antibiotikumok típusai

Az előírt antibiotikumok a fertőzésben és kórtörténetétől függő személytől függnek. Néhány ember érzékeny lehet bizonyos antibiotikumokkal szemben. Az első kezelés általában egy általános antibiotikumot foglal magában, erősebb gyógyszeres kezeléssel áll rendelkezésre, ha az első kudarcot vall. A vesefertőzés kezelésére szolgáló antibiotikumok a következők:

Fluids

A vesefertőzésben szenvedő személynek rengeteg folyadékot kell fogyasztania, hogy megakadályozzák a láz és a kiszáradást. A folyadékbeviteli ajánlások a fertőzés típusától függően változhatnak.

Kórházi kezelés

Olyan személy, akinek a tünetei nem javulnak, vagy akiknek súlyosabb tünetei kórházi kezelést igényelhetnek. Lehet, hogy egy személy antibiotikumokat intravénás módon ad be a karjában lévő vénán keresztül.

Ha egy személy kiszáradást tapasztal, akkor folyadékokat adnak be csepegtetéssel. A kórházi ápolás legtöbb esete nem tart több, mint 3–7 nap.

műtét

Az a személy, akinek van egy vesebője vagy megnövekedett prosztata, amely blokkolja a húgyúti traktusukat, műtéten keresztül kezelést igényelhet.

Diagnózis

Az orvos általában ellenőrzi az ember kórtörténetét az egészségügyi feltételek szempontjából, amelyek kapcsolódnak a vesefertőzéshez. A diagnosztikai eljárások magukban foglalhatják:

Szövődmények

Ha egy személy nem kéri a vesefertőzés azonnali kezelését, akkor fennáll veniselle ára https://harmoniqhealth.com/ a súlyos szövődmények kockázata, beleértve:

Tudjon meg többet a szepszisről.

A komplikáció kockázata

bárki, aki gyanítja, hogy vesefertőzésük van, azonnali orvosi ellátást kell kérnie. A vesefertőzések különösen valószínűleg szövődményeket okozhatnak:

mikor kell kapcsolatba lépni egy orvossal

Ha valaki nem kér orvosi tanácsot, akkor súlyos szövődményeket alakíthat ki.

Vegye fel a kapcsolatot egy orvosi szakemberrel, ha valaki:

Megelőzés

Gyakran a vesefertőzés a húgyútban már létező fertőzés eredménye. A vesefertőzés megelőzésének legjobb módja az, ha lépéseket tesz a húgycsőben vagy a hólyagban a fertőzés elkerülése érdekében. Néhány tipp olyan tényezők körül, amelyek segíthetnek a vesefertőzés megelőzésében, a következők:

Összegzés

A vesefertőzés számos körülmény eredménye lehet, amelyek közül a leggyakoribb egy UTI. Bármely életkorú és férfi, 65 év alatti nőstények nagyobb valószínűséggel vese -fertőzést okoznak. A legtöbb vesefertőzés rengeteg folyadékkal, lehetőleg vízzel és egy rövid antibiotikummal oldja meg magát. Néhány embernek további kezelést igényelhet.

Az embernek konzultálnia kell egy orvosi szakemberrel, ha vese fertőzést gyanít. Egyes fertőzések súlyosabb állapotokhoz vezethetnek, amelyek kórházi kezelést igényelhetnek.

Az ember csökkentheti a vesefertőzéshez való esélyét:

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és társulásokból származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents