petefészek torziós: Minden, amit tudnod kell,

petefészek torziós olyan állapot, amely akkor fordul elő, amikor a petefészek csavarodnak a helyén tartó szalagok körül. Ez a csavarás levághatja a petefészek és a petevezeték véráramát.

A petefészek torziója súlyos fájdalmat és egyéb tüneteket okozhat, mivel a petefészek nem kap elegendő vért. Ha az állapot túl hosszú ideig folytatódik kezelés nélkül, akkor petefészek -nekrózishoz (szöveti halál), a petefészek elvesztéséhez és ritkán a meddőséghez vezethet.

A petefészek torziója általában csak egy petefészkét érint. Az orvosok ezt a feltételt is adnexális torziósnak hívhatják.

Ez a cikk részletesebben tárgyalja a petefészek és a petefészek torzulását, ideértve a tüneteket is, mikor kell orvoshoz fordulni, okait és kezelését. Feltárja a petefészek torzítását, a segített szaporodást és a szövődményeket is.

A nem és a nem létezik spektrumokon. Ez a cikk a „férfi”, „nő” vagy mindkettő kifejezéseket fogja használni a születéskor kiosztott szexre. Kattints ide hogy többet megtudj.

Mik a petefészek?

A petefészek két kicsi női reproduktív szerv, a medence mindkét oldalán. Nagyjából azonos méretűek és alakok, mint egy mandula.

A petefészek tojásokat tartalmaz, amelyeket havonta egyszer szabadulnak fel az érés után. Ezt a folyamatot ovulációnak nevezzük. Az ember pubertás közben elkezdi ovulálni. A menstruációs ciklus része lehetővé teszi a terhességet.

A petefészek olyan hormonokat is termelnek, amelyek megkönnyítik a testben zajló folyamatok tartományát.

A petefészek torziós tünetei

A petefészek torziós tünetei a következőket tartalmazhatják:

A petefészek torziós diagnosztizálása azonban kihívást jelenthet, mivel a tünetek hasonlóak más állapotokhoz, beleértve:

Mikor kell orvoshoz fordulni

Alapvető fontosságú, hogy orvosi ellátást kérjen, ha egy személynek a petefészek torziós tünetei vannak.

A petefészek torziós diagnosztizálásához az orvos a következő teszteket használhatja:

Az orvos azonban nem tudja teljes mértékben megerősíteni a petefészek torzulását anélkül, hogy műtétet végezne a petefészek megtekintése érdekében.

A petefészek torziójának okai

A 20 és 40 éves kor közötti emberek valószínűleg petefészek torziósban szenvednek.

Azonban minden korosztályú emberek, csecsemőkorától kezdve a postmenopauzaig, petefészek torzióját tapasztalhatják meg.

Időnként ciszta vagy más szöveti tömeg jelenléte a petefészekben kiszoríthatja azt. A petefészek extra súlya vagy tömege okozhatja, hogy elinduljon, és forogjon a tartó szalagok körül.

Egy másik általános ok a petefészek ligamentum, amely a petefészek és a méhhez kapcsolódik, ami a szokásosnál hosszabb. A hosszabb petefészek -ligamentum valószínűbbé teszi a petefészek torziót. A

segített reproduktív technológiák (ART), például az ovuláció indukálása, egy másik tényező, amely növelheti a petefészek torziós kockázatát.

A terhes emberek petefészek torzítást tapasztalhatnak, akárcsak azok, akik nem terhesek. Az első trimeszterben egy embernek lehet corpus luteum ciszta, amely a petefészek csavarását okozza.

A terhesség alatt a magasabb hormonszintek a testben is lazíthatják a szöveteket, ideértve a petefészek helyén tartó szalagokat is. Ha a szalagok nem feszültek, akkor hajlamosabbak a csavarásra.

petefészek -torzió kezelése

A műtét az egyetlen módja annak, hogy a petefészeket megsemmisítsük. Az orvos gyógyszereket is felírhat a fájdalom és émelygés csökkentése érdekében a kényelem érdekében a műtét előtt.

Az orvos gyakran javasolja a műtétet a lehető leggyorsabban. Ha a petefészek torziója túl hosszú ideig korlátozza a véráramlást, akkor a petefészek szövete meghalhat, és a sebésznek el kell távolítania a petefészt. Az egyik vagy mindkét petefészek műtéti eltávolítása oophorectomy néven ismert.

laparoszkópia

Ideális esetben az orvos elvégezheti az eljárást laparoszkópiával. A laparoszkópia magában foglalja a hasi, kulcslyukszerű bemetszéseket.

Az orvos számos orvosi eszközt, köztük egy videokamerát is beilleszt a hasba és a medencébe, és megpróbálja megsemmisíteni a petefészeket.

laparotomy

Időnként, ha az orvos nem látja elég jól a petefészekről, vagy ha a vérzés súlyos, akkor esetleg laparotómiát kell végezniük. Ez azt jelenti, hogy a köldök alatt nagy bemetszést kell végezni a petefészek feltárására és az elrontásra.

A műtét során

Az orvos továbbra is megfigyeli a petefészét annak biztosítása érdekében, hogy elegendő véráramlás legyen az „élő”. A petefészeknek lila vagy fekete színűnek kell lennie, miután meg nem állt. Ha az a szöveti halál jeleit mutatja be az átlépés után, akkor az orvosnak el kell távolítania a petefészét.

utógondozás

Legtöbbször egy személy visszatérhet haza a laparoszkópia után.

Az orvos javaslatokat tehet a nyomon követési ellátásról, például néhány hétig a nehéz emelés vagy az intenzív fizikai aktivitás elkerülése.

Az ember segíthet enyhíteni a fájdalmat és a kellemetlenséget azáltal, hogy átfedő (OTC) gyógyszereket, például ibuprofént vagy acetaminofént szed. Az embereknek fontolóra kell venniük az orvossal való beszélgetést, mielőtt a műtét után tőzsdén kívüli gyógyszereket szednének.

Az embereknek a lehető leghamarabb be kell jelenteniük a fertőzés vagy más szövődmény jeleit. A fertőzés jelei a következők:

petefészek torziós és segített szaporodás

Azok az emberek, akik művészetet végeznek. nagyobb a kockázata a petefészek torziójának megtapasztalásában, mint azok, akik nem.

A megnövekedett kockázat általában az in vitro megtermékenyítéshez vagy ovuláció indukciójához szükséges hormonok miatt.

Ezek a hormonok a petefészek kibővítését, több cisztát vagy mindkettőt kialakíthatják. Míg a petefészek ciszták általában ártalmatlanok, növelhetik a petefészek torziós kockázatát.

Míg az ART sikeres kezelést jelenthet, ha egy személynek problémái vannak, az embereknek mindig meg kell vitatniuk a lehetséges kockázatokat az orvossal, és orvosi ellátást kell kérniük, ha petefészek torziós tüneteit tapasztalják.

A petefészek torziós szövődményei

A petefészek torziójának egyik lehetséges szövődménye a nekrózis. A petefészek -nekrózis hivatkozika petefészek szövetének vérveszteség miatt. Az orvos műtéten távolítja el az érintett petefészket, ha ez megtörténik.

A petefészek -nekrózis műtéte befolyásolhatja a termékenységet, mivel a petefészek termel és felszabadítja a tojásokat a megtermékenyítés céljából.

Ha azonban egy orvos nem távolítja el a petefészkét, akkor az embernek olyan petefészek -fertőzések veszélye lesz, amelyek tályogot vagy peritonitist okozhatnak.

Alapvető fontosságú, hogy bárki, aki petefészek torzióit tapasztalja, nyomon követési találkozókra menjen, hogy a petefészek jól gyógyuljon, és elegendő vért kapjon.

Outlook

A petefészek torziós petefészek -nekrózishoz és egyéb szövődményekhez vezethet azonnali orvosi beavatkozás nélkül.

Ha valaki sürgős orvosi ellátást keres, és műtéten megy keresztül a torziós csökkentése érdekében, akkor valószínűleg nem lesznek további szövődmények.

Ha a petefészek torziós túl hosszú ideig korlátozta a petefészek véráramát, vagy a személynek ciszta vagy daganata van, akkor további kezelést igényelhet.